Luchtbevochtigende plantenmuren

Een goede luchtvochtigheid is belangrijk! Te droge lucht kan zorgen voor irritaties aan huid, ogen en luchtwegen.

Virussen krijgen bij een te lage luchtvochtigheid vrij spel: door de droogte winnen ze niet aan gewicht, blijven ze langer in de lucht hangen en verspreiden ze gemakkelijk via natuurlijke luchtbewegingen en ventilatiesystemen.

Langdurige blootstelling aan droge lucht zorgt voor uitdroging van huid en slijmvliezen, wat de kans op besmetting met een bacterie of virus vergroot. Het resultaat : verhoogd ziekteverzuim!

 

BOUWSECTOR

In de bouwsector ligt de focus op luchtdicht bouwen. Daarbij zijn weer ventilatie- en koelingsystemen nodig. Doch, met meer van deze artificiële zuivering werken we droge lucht in de hand. 

Luchtvochtigheid heeft (nog) geen norm in de bouwsector. Een luchtvochtigheid tussen veertig en zestig procent is ideaal om besmettingshaarden te remmen of te stoppen.

 

IMPACT OP DE MEDEWERKER

Als medewerkers dag in dag uit in een omgeving verblijven met een te lage luchtvochtigheid, neemt hun productiviteit enorm af.

Met een investering in een goede luchtbevochtiging en bij voorkeur op natuurlijke manier, stijgen de werkprestaties opnieuw. In combinatie met verminderd ziekteverzuim levert een investering in een goede luchtbevochtiging juist op, in plaats van dat het een kost is.

 

NAAVA

NAAVA is een Fins HealthTech bedrijf dat erin slaagde om luchtzuivering met planten compacter te maken : effectieve luchtzuivering met levende planten in een vrijstaande groenwand. 

Met deze plantenmuren worden gezondere en meer inspirerende ruimtes gecreëerd. De plantenwanden van NAAVA voorzien binnenomgevingen van een gezonde boslucht.

De wortels van de planten staan niet in de grond, maar in substraat met actieve koolstof. Deze biofilters zorgen voor een hogere luchtzuiveringscapaciteit dan enkel planten. Tot wel factor 10!

Deze slimme groene muren zijn IoT toestellen. Ze zijn verbonden met het internet om data op te halen met betrekking tot de lokale temperatuur, UV-straling en luchtvochtigheid. Op basis daarvan worden luchtzuivering en de ideale luchtvochtigheid gestuurd en aangepast aan de locatie van het apparaat. Infecties en de verspreiding van virussen en bacteriën kunnen hierdoor geremd worden.